Izobraževanje in usposabljanje v Premogovniku Velenje

MOČ JASNE IN UČINKOVITE KOMUNIKACIJE

mag. Gorazd Vertovšek

Izobraževanje z Gorazdom Vertovškom 

V sklopu vsakoletnega izobraževanja za nadzornike in skupinovodje je bilo letos organizirano tudi krajše izobraževanje na temo ŠE bolj jasne in učinkovite komunikacije oziroma kratek vpogled v moč, ki nam jo da pravilna komunikacija, če jo pravilno uporabimo v poklicnem in/ali privatnem okolju.

 

Namen teh res zelo kratkih delavnic je bilo spoznati osnovna komunikacijska orodja in najti motivacijo, da jih začnemo uporabljati tudi v praksi. Kljub temu, da v Premogovniku Velenje veljajo strogi standardi, smo spoznali, kako pomembne so tudi mehke veščine (soft skills), kamor komunikacija zagotovo sodi. Po anketah sodeč, je bila delavnica več kot uspešna in se priporoča vsem zaposlenim, predvsem vsem kadrom na vodilnih položajih.

Izobraževanje v premogovniku

 

Delavnica pa ni bila zanimiva samo zaradi praktičnih prikazov (udeleženci so trenirali in reševali postavljene primere) komunikacijskih veščin in ponazoritve ASERTIVNE KOMUNIKACIJE, temveč tudi zaradi zelo jasne razlage, kaj pomeni moč POHVALE in kako ni priporočljivo podajati kritiko.

 

Tekom celotnega izobraževanja pa je bila v ospredju rdeča nit, ki se je odražala v jasni razliki med proaktivnim in reaktivnim zaposlenim. V tem pogledu se namreč zelo razlikujemo. Biti proaktiven pomeni prevzeti pobudo, pomeni prevzeti ODGOVORNOST za svoja dejanja (in nedejanja) in s tem tudi za uspeh ekipe, dobrih odnosov, motivacije, pripadnosti in tu nam lahko znanje komunikacije zelo pomaga.

 

Kot dokaz, da je bila komunikacija resnično dvosmerna in da so udeleženci tudi name napravili vtis že v predavalnici in nato še v jami, saj sem si ogledal njihova delovna mesta, podoživel življenje rudarjev in doživel nepopisno zanimivo izkušnjo, ko te prevzamejo popolnoma drugi občutki, vonji in zvoki.

Premogovnik Velenje

Učinkovita komunikacija z Gorazdom VertovškomGorazd Vertovšek v premogovniku

 

Zahvaljujem se g. Bojanu Jevšnik, da me je usposobil za ravnanje z dihalnim aparatom in seveda g. Stanislavu Amon in g. Željkotu Grgić, ki sta mi z veliko energije in zanosa pokazala vso lepoto življenja in ekstreme dela v jami.

 

Povezava do revije Rudar >> http://www.rlv.si/si/files/default/Rudar/RUDAR_02_2019_small.pdf